Uji në Organizëm

Uji është elementi më i rëndësishëm për qeniet e gjalla dhe ka organizma që mund të kenë pothuajse 90% të peshës...


Çfarë është Dehidratimi?

Dehidratimi është një gjendje në të cilën një person humbet më shumë lëngje se sa është e nevojshme për të mbajtur...

Shkaqet e Dehidratimit

Dehidratimi mund të ketë etiologji të ndryshme dhe ndodh kur sasia e ujit në trup është shumë e ulët.

Parandalimi dhe Trajtimi i Dehidratimit

Mënyra më e lehtë për të shmangur dehidratimin është pirja e sasive të mëdha të lëngjeve gjatë ditës, sidomos në ditët më të nxehta, pasi trupi nuk është në gjendje të prodhojë...

×

Uji në Organizëm


Uji është elementi më i rëndësishëm për qeniet e gjalla dhe ka organizma që mund të kenë pothuajse 90% të peshës së tyre me ujë. Trupi ynë përbëhet nga rreth 70% ujë dhe kjo vlerë e lartë tregon rëndësinë e këtij elementi për organizmin tonë. Uji në organizmin tonë ndahet në: Lëngun brendaqelizor i cili është përbërësi kryesor që përfaqëson rreth dy të tretat e ujit të trupit dhe lëngun jashtëqelizor që mund të ndahet në lëngun intersticial (ndërmjet qelizave) dhe plazmë. Vëllimi i plazmës paraqet afërsisht një të katërtën e volumit jashtëqelizor. Uji është i përfshirë në disa mekanizma fiziologjikë dhe balancat e tyre, ashtu si edhe balanca e elektroliteve, kanë ndikim të madh në përthithjen dhe / ose sekretimin e tij, duke u rregulluar nga mekanizma molekularë shumë të saktë në një ekuilibër të vazhdueshëm. Nëse një person humbet 10% të ujit në trupin e tij, jeta e tij mund të jetë në rrezik. Nëse humbja është mbi 20%, gjendja shëndetësore është aq e rëndë dhe mund të çojë në vdekje. Sasia e ujit që duhet të merret çdo ditë duhet të përfaqësojë të paktën 3% të peshës trupore, që do të thotë kërkesa mesatare e ujit për person është rreth 2 litra në ditë.

×

Çfarë është Dehidratimi?


Dehidratimi është një gjendje në të cilën një person humbet më shumë lëngje se sa është e nevojshme për të ruajtur funksionimin korrekt të organizmit. Duke qenë një ekuilibër i rregulluar fiziologjikisht, dehidratimi ndodh kur ka një ndryshim në balancën e lëngjeve, për shkak të mos marrjes të mjaftueshme të tyre ose të humbjes së madhe të lëngjeve të trupit. Dehidratimi mund të klasifikohet si i lehtë, i moderuar ose i rëndë, në varësi të sasisë së lëngjeve të humbura dhe të pazëvendësuara, një gjendje e rëndë dhe kërcënuese për jetën. Një person mund të vuajë nga dehidratimi i cili shkaktohet nga dy proçese të ndryshme, por që në fund shoqërohet me një gjendje të ngjashme: çrregullim të balancës hidro-elektrolitike. Në disa raste mungesa e lëngjeve mund të jetë për shkak të marrjes së reduktuar të ujit, për shembull, gjatë të përzierave, humbjes së etjes dhe oreksit të lidhur me një sëmundje, etj. Sidoqoftë, këto shkaqe zakonisht përfaqësojnë një përqindje të vogël të rasteve të dehidratimit dhe zakonisht nuk të çojnë në një rast të moderuar ose të rëndë. Së fundmi, proçesi tjetër përgjegjës për mungesën e lëngjeve në trup është humbja e tepruar e ujit e shkaktuar nga: djersitja e tepruar, ethet, urinimi në volume të mëdha (poliuria), të vjellat dhe / ose diarrea. Dehidratimi nuk është një problem serioz tek adoleshentët ashtu siç mund të bëhet për foshnjat ose fëmijët e vegjël. Humbjet e vogla të lëngjeve nuk janë një problem dhe, në shumicën e rasteve, kalojnë plotësisht pa u vënë re. Megjithatë, mos konsumi i mjaftueshëm i lëngjeve për të kompensuar humbjen e tyre mund të ndikojë në gjendjen e përgjithshme të organizmit.

×

Shkaqet e Dehidratimit


Dehidratimi mund të ketë etiologji të ndryshme dhe ndodh kur sasia e ujit në trup është shumë e ulët. Shkaqet e dehidrimit përfshijnë mos pirjen e mjaftueshme të lëngjeve, humbjen e një sasie të madhe të lëngjeve përmes djersitjes (sidomos kur është shumë e nxehtë), ose nëpërmjet sëmundjeve të veçanta që mund të shkaktojnë humbje jonormale të lëngjeve për shkak të simptomave të tilla si: ethet, të vjellat ose diarrea. Diarrea shkakton një humbje të ujit dhe elektroliteve, duke përfshirë natriumin, kloruret dhe kaliumin. Këto episode zakonisht ndikojnë kryesisht tek fëmijët dhe të moshuarit dhe mund të jenë gjithashtu rezultat i sëmundjeve gastrointestinale me origjinë bakteriale, virale ose parazitare. Nëse këto humbje nuk zëvendësohen në mënyrën e duhur, shfaqet mungesë e ujit dhe elektroliteve duke shkaktuar dehidratim.

×

Parandalimi dhe Trajtimi i Dehidratimit


Mënyra më e lehtë për të shmangur dehidratimin është pirja e sasive të mëdha të lëngjeve gjatë ditës, sidomos në ditët më të nxehta, pasi trupi nuk është në gjendje të prodhojë lëngun që i nevojitet për funksionimin e duhur. Mund të konsumohen sasi të mjaftueshme të lëngjeve, ku uji është zakonisht zgjedhja më e mirë, por gjithashtu është e mundur të sigurohet hidratim adekuat duke konsumuar ushqime të pasura me ujë (qumësht, kos, domate, shalqi, brokoli, spinaq, karrota etj.). Nëse humbja e lëngjeve nuk është plotësuar siç duhet, një person mund të vuajë nga dehidratimi. Në çdo rast, sasia e ujit për çdo individ varion sipas nevojave të trupit, gjendjes fizike, moshës, gjinisë, nivelit të aktivitetit fizik ose kushteve mjedisore.